Bemutatkozás


Bemutatkozik a piliscsabai MÁK Kézműves Cukrászda: Tudjuk, sokan rengeteg időt, energiát szántok rá, hogy tartósítószer- és adalékanyag-mentes sütikkel lepjétek meg szeretteiteket. Minőségi alapanyagokból, nagy-nagy szeretettel, odafigyeléssel és gondossággal készítjük süteményeinket, tortáinkat, sós és édes pitéinket, fagylaltjainkat.

Klári

Tóth Klára vagyok, a piliscsabai Mák Kézműves Cukrászda motorja. Ötgyermekes édesanyaként az élet sűrűje, az izgalmas és sokrétű feladatok a mindennapjaim részét képezték mindig is. Amikor a gyerekeim kicsik voltak, ők töltötték ki az életemet, most, hogy nőnek, mindazt, amit általuk megtanultam, máshol is kamatoztathatom.

A minőség

A minőség számomra nem csupán az alaposan és lelkiismeretesen szűrt alapanyagok kézműves feldolgozását, az elkészült termékek élményszámba menő kínálatát, jóízű elfogyasztását jelenti, hanem elsősorban ezek harmonikus egységét. Amikor meg tudunk állni egy finom sütire, egy jó kávéra, vagy egy olyan sokgyümölcsös limonádéra, ami még a szemnek is öröm, észrevétlenül éljük meg az élet apró csodáját, hiszen mivel a termék önmagában véve egyszerűen jó, a fogyasztást akaratlanul is ünneppé tudja varázsolni. Ezt az odafordulást, rácsodálkozást szeretném megmutatni, megtanítani másoknak is, hogy édesebb, kerekebb legyen a világunk, s még inkább otthon érezzük magunkat benne.

Az én utam

Hogyan keveredtem a cukrászdába és mit szeretnék ott képviselni? Ez bizony messziről indul, hiszen latin - német bölcsész tanári végzettségem nem erre predesztinált.

A családommal több évet éltünk kint Olaszországban, egészen délen, ami alapjaiban meghatározza azóta is gasztrokultúrámat több szempontból is. Ezt szeretném itthon is becsempészni a mindennapjainkba a MÁK cuki által. Meglehet, hogy utópisztikus elképzelés, de nem adjuk fel! Piliscsaba egy gyöngyszem, és az eddigi tapasztalatok alapján a tudatos fogyasztásra, baráti környezetben itt lehet építeni.

Olaszországban azt láttuk, tapasztaltuk, hogy, bár nem élnek nagy jólétben (Calabria az EU legszegényebb régiója), mégis egészen más a szemlélet: megtisztelik önmagukat mind a minőségi, élményszámba menő gasztronómiai csodákkal (otthon is!), mind azok elfogyasztásának módja sem hétköznapi: békés, egymásra figyelő, közösségi élményként élik azt meg (akár egy parkolóban hányaveti padokon, vagy épp egy menő étteremben, ahol a személyzet is összeül kompletten, takarítókkal, kisegítőkkel együtt, és békésen megebédel valami csodát egyáltalán nem sietve, megélve az élmény minden szintjét, egy jó pohár borral leöblítve azt, míg a vendég, a fizető turista türelmetlenül és értetlenül vár, és vár…) Sok idő kellett ahhoz, hogy ezt megértsem, megtanuljam értékelni, és megtisztelve érezhessem magam akkor, amikor a „személyzeti” ebédelés közben érkezve kizökkentek a kedvünkért annyira, hogy kaptunk egy kis vizet, jóféle grappát, hogy tudjunk türelmesen várni. Mindezt barátságból tették, mert számukra a legfontosabb: az összetartozás. Az még talán a szent tésztánál is fontosabb, persze csak néhány másodpercre…

Mit is jelent ez nekem ma a Mák cukiban?

Azt, hogy világosan lássam, és láttassam a céljaimat: minőség, minőség, minőség, amely az alapanyag gondos kiválasztásánál indul. Barátságos, valódi figyelemmel átszőtt közösségi lét lehetősége, melyben így vagy úgy, de megélhetjük összetartozásunkat is. A harmadik, engem igencsak motiváló célomat csak a végén árulom el, ami szintén izgalmas kihívást jelent számomra.

A minőség számomra azt jelenti, hogy alaposan és lelkiismeretesen szűrt alapanyagokból kézműves, élményszámba menő kínálat, ahol minden fogyasztás ünnep tud lenni, az élet csodája, mivel a termék önmagában véve egyszerűen jó. Ez tehát valóban minőségi, nem csak szlogenszinten kézműves sütemények kínálatát jelenti, emellett ellenállhatatlan kávé, valóban üdítő, sokgyümölcsös limonádé, ami a szemnek is öröm, a forrócsoki legyen meseszerű, valódi élmény.

És a fagyi, na az nagy kedvencem. Rengeteget ettem Olaszországban, és beettem magam kinti Gelateriakba tanulmányi kirándulásra ellesni a műhelytitkokat (hú, ez nagyon nehezen sikerült, kellett hozzá az ott eltöltött sok idő), megígérve, hogy nem nyitok ott fagyizót. És itt sem lehet más a titok: minőségi alapanyag, gondos készítés. Egyszerű példát említek: az eper fagyiban legyen minimum 50% eper, jóféle eper, ettől lesz az eperfagyi, nem pedig csak eper ízű…, éppígy a csokinál, és mindegyiknél.

Mindezen termékeinket a már hat éve nyílt kis cukrászdánkban ugyanazzal az életérzéssel igyekszünk kínálni, ami Olaszországban olyan vonzó és már-már sztereotipikus, és ma Magyarországon kicsit eltűnőben van. De nem úgy Piliscsabán. Itt ismerjük egymást, keresztnéven tudjuk szólítani akár az egész családot is, nem a pénztárcának mosolygunk profi vendéglátós módjára, hiszen nem is azok vagyunk. Egyszerűen a szívünket tesszük bele. Kedvességünket. Olyan hely szeretnénk lenni, ahová jó visszatérni, mert az élmények a szívünket, testünket is feltöltik…

És valahogy a magyar hagyományainkat is szeretném feléleszteni. Én magam vargabetűvel találtam ide vissza, az olasz kanyarnak hála, egyszerűen az a gasztrotúra tudatosította bennem ennek fontosságát, és a mindennapi életben a valóban létező igény és lehetőség meglétét. Ugyanakkor paraszti családból származom az alföldről, ahol ezek is a mindennapi életünk részét képezték ugyancsak egymásra figyelve, szeretetközösségben megélve azt. Csakhogy akkor az evidens volt számomra, míg ma egyszerűen elérendő cél, amit másokkal is szeretnék megosztani a cukrászda adta lehetőségekkel élve.

Gyerekkoromban, sőt egészen sokáig, a nagyszülők, dédszülők haláláig, egyszerűen természetes módon például a disznóvágás kötelező kelléke volt a mesteri, frissen, zsírban sült szalagos fánk, a Szent István napi búcsú nem volt egyszer sem a dédimama által kézzel húzott, házi túrós rétes nélkül, a karácsony édesanyám illatozó bejglije nélkül, amiből csak a sarkát kaphattuk meg frissen kisüléskor, de az is micsoda emlék, vagy épp a házi krémes, madártej, és még sorolhatnám.

Tehát igenis a paraszti kultúra része volt (és sok helyütt még ma is az) a minőségi alapanyagból szívvel készített jó étel, amit együtt fogyaszt el a család, barátok. Ezt a két világot, melyek a személyiségem elidegeníthetetlen részeivé váltak, szeretném itt a cukrászdában mások örömére megvalósítani, azzal a nem titkolt harmadik céllal, hogy az értékek és érdekek összefűzése igenis lehetséges egy adott üzleti modellben, azaz abszolút értékalapú hozzáállással lehetséges üzletileg sikeres vállalkozást tisztességes módon üzemeltetni. Legalábbis egyelőre még mindig szentül hiszek ebben, és úgy látom, hogy igenis, ez lehetséges!

Köszönöm a figyelmet, hogy végigolvastátok, és várunk Titeket/várjuk Önt szeretettel cukrászdánkban!

Díjaink

Cukrászdánk megalakulása óta különösen nagy figyelmet fordítunk arra, hogy ne csak a mindennapi feladatokban, hanem azon felül is fejlődő képesek legyünk. Folyamatosan képezzük magunkat, és megmérettetéseken veszünk részt, ezzel is fejlesztve magunkat. Mindezt tesszük annak érdekében, hogy vendégeinket minél nagyobb szakértelemmel és minél finomabb süteményekkel és fagylaltokkal szolgálhassuk ki.

2021. November

Az Év Bejglije verseny - Napos Körte bejgli - 2. helyezés

Napos Körte bejglink a 2021-es év újítása, mely a 2021-es Az Év Bejglije Versenyen Ínyenc kategóriában ezüstérmet nyert!

2021 napos körte bejgliNapos Körte bejglink a hagyományos recept szerint élesztős omlós tésztából készül. A tölteléke valódi körtéből, és napraforgómaggal megbolondítva készül. A Karácsonyi szezonban megtalálható cukrászdánkban.

Berecz Attila cukrászunk gondolatai a Napos Körte bejgli születéséről:

"Sokat gondolkodtam azon, hogy egy Ínyenc bejglihez milyen ízvilág nyerné meg az emberek tetszését, s ezenkívül természetesen az is fontos volt a számomra, hogy ez hogyan találkozik az én ízlésemmel is. A körte az egyik kedvenc gyümölcsöm, emiatt kifejezetten inspirált engem, amikor az idei Magyarország Tortája verseny győztes süteményében az alkotók összepárosították a körtét a napraforgómaggal. Ezen a különleges vonalon indultam el a Napos Körte bejgli megalkotása során. Mérhetetlenül boldog vagyok, hogy a Cukrász Ipartestület pontozása alapján ezüstéremmel jutalmazták meg ezt az ötletemet, a Napos Körte bejglit. Köszönöm mindenkinek, aki ebben segítséget nyújtott!"

 

2021. Május

Magyarország Tortája Verseny

10. hely - Sárgabarackos csodió

2021. országtorta 10. helyLegnagyobb örömünkre, Sárgabarackos csodió tortánk a 2021-es Magyarország Tortája versenyen a 10. helyen végzett. Most te is megkóstolhatod! Rendeld meg egész tortaként weboldalunkon, vagy gyere be cukrászdánkba és szeletben is vásárolhatsz belőle. Ha cukormentes díjnyertes tortát is kóstolnál, akkor neked ajánljuk a Fekete Gyöngyöt.

A torta története:

“Ezt a nevében is különleges tortát gyermekkorom egyik nagy kedvence, a nagymamám által sütött zserbó ihlette. A zserbóban, ami egy köztudottan ünnepi, magyar eredetű sütemény, megtalálható minden földi jó, amit az ember csak kívánhat, ilyen a csokoládé, a dió és a sárgabarack is.

A zserbó és annak három különleges összetevője, a csokoládé, a sárgabarack és a dió is megjelenik a Sárgabarackos csodióban is. Egy újfajta megközelítéssel, sok kísérleti fázissal és újszerű megoldásokkal született meg ez a torta, melyben a dió és a sárgabarack párosa feledhetetlen ízvilágot nyújt, és összhangot képez a csokoládéval.

Miért éppen a dióra és a sárgabarackra esett a választásom és miért illenek az államalapítás ünnepére is? Országtorta sárgabarackos

A magyar ember hagyományosan szereti a diót, hiszen a diófa nálunk őshonos növény, már a honfoglaló magyarság is ismerte és kedvelte, ezen felül Bibliai jelkép is. A sárgabarack pedig azon túl, hogy az egyik legkedveltebb gyümölcsünk, lekvárját a lekvárok királynőjének tartják. Nem csak a gyümölcs húsa, hanem a magja is fogyasztható, sőt gyógyhatással is rendelkezik. A középkorban pedig a sárgabarack a nőiesség szimbóluma volt, olaját ma is használják kozmetikumokban, krémekben. Két ilyen méltán híres, Magyarországon közkedvelt, gyógyhatással is rendelkező alapanyag pont beleillik a Magyarország Tortája koncepcióba, az Államalapítás gondolatkörébe.

Természetesen a csokoládét sem szeretném kihagyni, kiváló minőségű étcsokoládé teszi teljessé a kompozíciót. A piskóta alapon ropogós csokiréteg foglal helyet, erre kerül a csokoládé mousse a baracklekvárral, majd pedig a diós mascarpone  mousse réteg. A torta tetejét sárgabaracklekvár koronázza meg, díszítésnek pedig diós habcsókot használtam.”

A sárgabarackos diós tortát megtalálod állandó kínálatunkban a cukiban, ahol szeletben is megvásárolhatod, ha szeretnéd előzetesen megkóstolni.

Magyarország Cukormentes Tortája Verseny

Szépségdíj - Fekete Gyöngy

szépségdíjDíjnyertes, Fekete Gyöngy fantázianevű tortánk nyerte el az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által szervezett, 2021-es Magyarország Cukormentes tortája versenyen a közönségdíjat, ez a torta kapta a Facebook szavazáson a legtöbb szavazatot, így elnyerte a Szépségdíjat.

A torta piskótája édesburgonyával és teljes kiőrlésű liszttel készül. A piskóták közé fekete ribizli lekvár kerül, a tetejére pedig mogyorós, étcsokoládés ropogós. A torta közepét kitöltő csoki mousse rétegbe pedig joghurtos, tejszínes fekete ribizlis tápiókagyöngy krém kerül.

Fekete Gyöngy tortánk megtalálható a cukiban és egész tortaként is rendelhető.

 

2020. November

Az Év Bejglije Verseny - Mákos bejgli - 3. helyezés

Mákos bejgli bronzérmesMákos bejglink a 2020-as Év bejglije versenyen a Hagyományos mákos bejgli kategóriában bronzérmet nyert! A karácsonyi időszakban elérhető cukrászdánkban.

Mákos bejglink a hagyományos recept szerint élesztős omlós tésztából készül. A tölteléke valódi mákból, csipetnyi fahéjjal, citromhéjjal és szilvalekvárral megbolondítva készül.

A mákos bejgli a hagyományos karácsonyi sütemények közé tartozik, mely nem hiányozhat az ünnepi asztalról. Ha biztosra akarsz menni és nincs időd otthon bejglit sütni, akkor neked ajánljuk a tartósítószer és adalékanyagmentes bejglijeinket. Biztos lehetsz benne, hogy igazán finom és töltelékkel teli bejgli fog várni az ünnepi asztalon, ha tőlünk rendelsz.

Minden süteményünket úgy készítjük, hogy a lehető legfinomabb legyen, ennek érdekében mindent megteszünk, így van ez a bejglik esetében is. A Mákos bejglink töltelékét egy kicsit megbolondítottuk, egy csipetnyi fahéjjal, citromlével és házi szilvalekvárral készítjük, hogy a lehető legfinomabb legyen.

2018. július

Nagy Térségi Fagyiteszt - A Várkapu Infó szervezésében - 1. helyezés

Kézműves fagylaltA Várkapu Infó szervezésében megrendezésre került Nagy Térségi Fagyiteszten a környék fagyizói mérettették meg magukat, a közönség előzetes szavazása alapján. Ezt követően a zsűri ellátogatott a fagyizókba és értékelte a fagylaltokat. Ezen a versenyen első helyezést ért el cukrászdánk.

Nézd meg a versenyről készült összefoglalót és videót!

2018. április

3. Országos “Igazmondó” Fagyi Verseny - Mákos Ropogós Mámor - Különdíj

Mákos Ropogós MámorA 2018. április 24-én megrendezett III. Országos “Igazmondó” Fagyi Versenyen cukrászdánk, a MÁK Cuki, egy különdíjban részesült, mellyel a Mákos Ropogós Mámor fantázianevű fagyinkat díjazta az illusztris tagokból álló zsűri.

A Mákos Ropogós Mámor fagyink megtalálható cukrászdánkban a fagyi szezonban!

Akcióinkért és újdonságainkért kövesd a Mák Kézműves Cukrászda Facebook oldalát!